Certified Shiatsu Specialist

Na je opleiding Certified Massage Practitioner, kun je middels deze unieke opleiding je massagetechnieken uitbreiden met Shiatsumassage volgens de Japanse Shiatsutraditie. Je kennis en vaardigheden worden gecombineerd met kennis en inzichten uit de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM).

Opleiding Certified Shiatsu Specialist

Bij Shiatsumassage voor honden wordt de Japanse Shiatsutraditie op een unieke manier gecombineerd met de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM). Duizenden jaren ervaring leerden dat niet alleen spieren en botten belangrijk zijn, maar dat er meer bestaat dan het voor ons zo bekende anatomische systeem, namelijk een energiesysteem met een geheel eigen fysiologie en anatomie. Tijdens de 12-daagse opleiding Certified Shiatsu Specialist leer je de energie in het lichaam van de hond (de Qi) op allerlei manieren te beïnvloeden. De opleiding bestaat dit uit 7 online lesdagen, 4 praktijkdagen en een examendag. Bij Shiatsu wordt gebruik gemaakt van acupressuur, massage, kruiden, voeding en bewegingsleer. De basiskennis van deze theorie leer je allemaal in deze opleiding!

In de praktijklessen leer je de meridianen in het lichaam te beïnvloeden en disbalans weer in harmonie te brengen door blokkades op te heffen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de lichaamshouding van de masseur en het op verantwoorde wijze werken op de grond. Verder ga je het ‘leren kijken met je handen’ verdiepen door nog meer te leren over waarneming en energie tijdens het masseren.
Praktijk en theorie wisselen elkaar in deze unieke opleiding af, en je krijgt inzicht in de Chinese holistische manier van denken, waarbij het hondenlichaam in al zijn aspecten als één geheel wordt gezien.

Deze opleiding bestaat zoals gezegd uit 12 lesdagen (7 online en 4 praktijkdagen en een examendag) en bestaat uit 72 lesuren. Naast de lesdagen moet je rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 270 uur, en het uitvoeren van een aantal praktijkcasussen.
Na de opleiding kun je diverse shiatsumassages geven, en met klanten werken. Je kunt klachtgericht werken, en je weet wanneer je moet doorverwijzen. Ook ben je in staat om een workshop te geven en hierbij je kennis over te dragen.

Tijdens de opleiding behandelen we onder meer:

 • Yin en Yang
 • Wat doet Shiatsu in het lichaam?
 • Wat kun je met Shiatsu op het gebied van gedrag?
 • De Hara
 • Anamnese
 • Werken met klanten (klanten bezoeken de opleiding)
 • De Basissubstanties
 • De werking van Qi
 • Meridiaanleer
 • Het traceren van de meridianen
 • Twee bijzondere vaten
 • Meridiaanmassage
 • Basis acupressuurmassage
 • Basistechnieken Shiatsumassage
 • Stretchen
 • Werken met de switch
 • Functioneren van het lichaam volgens de TCM
 • Westerse anatomie
 • Zang Fu
 • Diagnostiek
 • De Vijf Elementen
 • De klimaatfactoren
 • en natuurlijk heel veel praktijk, met onder andere een speciale kopmassage en rugmassage

Naast online theorie, begeleiden we je in de praktijk door middel van casussen en het oefenen van de diverse massages en het stretchen. Je wordt intensief begeleid door een mentor. De technieken worden tijdens de praktijklessen ook op elkaar geoefend, zodat je de juiste feedback krijgt over diepte van druk.

Op dag 12 volgt een theorie-examen, met daarna het praktijkexamen. Je krijgt individueel een opdracht toebedeeld. De totaalbeoordeling wordt gebaseerd op je examen, de toepassing van het geleerde tijdens de lesdagen en de beoordeling van je ingezonden casussen. Je ontvangt op deze laatste dag meteen de uitslag van het theorie- en praktijkexamen. Bij een positieve beoordeling ontvang je het diploma Certified Shiatsu Specialist.

Overige informatie
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die meer wil weten over Shiatsu en dit wil toepassen tijdens kynologische massages en hier beroepsmatig mee wil werken.

Cursusdata en lestijden
De online opleiding Certified Shiatsu Specialist bestaat uit 11 lesdagen (7 online dagen en 4 praktijkdagen) + een examendag. De online lesdagen zijn in eigen tempo te volgen, de praktijkdagen worden meerdere keren per jaar aangeboden. De lestijden van deze praktijkdagen zijn van 10.00 tot uiterlijk 15.00 uur.
Cursusdata 2019/2020: de praktijkdagen van deze opleiding starten najaar 2019. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk!

Cursuslocatie
De praktijkdagen worden op diverse locaties in het land aangeboden.

Vereiste voorkennis
Voor de opleiding Certified Shiatsu Specialist dien je in het bezit te zijn van het diploma Certified Massage Practioner van Dogs in Shape of KynoCompleet of (in overleg) van een andere instelling.  De opleiding is op MBO 4 niveau.

Studiebelasting
Deze opleiding bestaat uit 66 lesuren. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met ongeveer 270 studie-uren en dien je 4 casussen van 4 sessies uit te voeren. Voor de casussen en de begeleiding staat 80 uur.

Beoordeling
Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Tevens zijn de uitgevoerde casussen onderdeel van de eindbeoordeling.

Vervolgopleiding
Wanneer je deze opleiding met goed gevolg hebt afgesloten, kun je een Shiatsumassage geven en met klanten werken. Er is een begin gemaakt met klachtgericht werken en je weet wanneer je iemand dient door te verwijzen.
Na het afronden de opleiding Certified Shiatsu Specialist kun je je inschrijven voor de vervolgopleiding Certified Shiatsu Therapist.

Extra informatie
Tijdens de praktijkdagen werk je met je eigen hond. In overleg wordt bepaald hoeveel honden er per dag aanwezig kunnen zijn. Het is afhankelijk van het aantal deelnemers hoeveel dagen je de hond mee kunt nemen.  De hond dient goed in de groep te kunnen met andere honden, en moet de prikkels kunnen verwerken. Tijdens de lessen is de hond aangelijnd. In overleg is het ook mogelijk om de praktijkdagen privé te volgen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Kosten en korting
De kosten voor de online opleiding Certified Shiatsu Specialist zijn € 1250,00 inclusief BTW. Bij deze prijs inbegrepen zijn lunch (er wordt met dieetwensen rekening gehouden) , consumpties, uitgebreid lesmateriaal, begeleiding bij de casussen, je examen en een diploma na het positief afronden van de opleiding.

Indien je in aanmerking komt voor gedeeltelijke vrijstelling, is het mogelijk om korting op het cursusgeld te krijgen.

Jørna van Wingerden

Dogs in Shape

Vragen over deze opleiding of de mogelijkheden? Schroom niet om contact op te nemen!

Klaar om de uitdaging aan te gaan?

Neem contact op of meld je direct aan!